Ketogenní dieta
Klasická ketogenní dieta je jednou z možností léčby některých vhodných dětí s farmakorezistentní epilepsií. Jedná se o stravu s extrémně vysokým obsahem tuků, normálním obsahem bílkovin a velmi nízkým obsahem cukrů. Vzhledem k tomu, že strava sestavená dle těchto parametrů není racionální výživou, je nutné doplňovat vitaminy a minerální látky dle doporučení lékaře. Jde o velmi specifickou léčebnou metodu, která má svá pozitiva a zároveň i rizika, tudíž vyžaduje vedení odborným lékařem (neurologem) a nutričním terapeutem.
Základními parametry pro sestavení klasické ketogenní diety jsou: ketogenní poměr, množství bílkovin a kalorický příjem. Tyto parametry jsou stanovovány lékařem spolu s nutričním specialistou a budou Vám předány pro Vaše dítě během hospitalizace při zavádění diety. Tyto parametry jsou přesně dány a je potřeba je během celé léčby dodržovat, měnit je může pouze ošetřující neurologický lékař. Ketogenní poměr je poměrné zastoupení tuků, cukrů a bílkovin ve stravě. Např. nejčastěji používaný poměr 4:1 znamená, že 4 díly tuků připadají na 1 díl bílkovin a cukrů. Pro představu klasická racionální strava má poměr přibližně 0,3:1.
Co vzít v úvahu před zahájením diety?
- Dieta je náročnější na přípravu – všechny suroviny je potřeba přesně odvažovat či odměřovat.
- Dítě je odkázáno pouze na Vámi připravenou stravu, popř. na ketogenní dietu v prášku.
- Připravené porce jídla jsou malé, neboť většinu příjmu energie tvoří v jídle tuk.
Jak skládat jednotlivá jídla?
Z kategorie bílkovin si zvolte vybranou potravinu a doplňte potravinami z dalších kategorií. Každou přichystanou recepturu vždy propočítejte v příslušném programu dle daných parametrů.
Tab. 1 Skládání jídelníčku pro ketogenní dietu
Bílkoviny
|
Maso hovězí, telecí, vepřové, jehněčí, králičí, drůbeží, zvěřina, ryba, vejce, párek (masový bez obsahu cukru či škrobu), slanina, zrající sýr, bílkovinné koncentráty (Protifar, Protein Powder).
|
Tuky
|
Máslo, ghee, kokosový olej, rostlinný olej (olivový, řepkový, slunečnicový, avokádový,…), majonéza, vysokoprocentní smetana.
|
Sacharidy
|
„VĚTŠÍ“ PORCE: vařené nebo syrové zeleniny s nízkým obsahem sacharidů: ledová salát, hlávkový salát, čínské zelí, špenát, čekanka, kapusta, zelí, okurka, cuketa, lilek, celer, květák, brokolice, paprika, pórek, rajčata, dýně.
|
„MENŠÍ“ PORCE: máslová dýně, mrkev, petržel, vodnice, mrkev, cibule, červená řepa, rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, angrešt, jahody, broskev, meruňky, ananas, citron, mandarinky, jablka.
|
Přídavky
|
Malé množství těchto potravin může být po započítání součástí jídla: avokádo, olivy, ořechy, semínka, cibule, česnek, plnotučný sýr.
Není nutno započítávat: sůl, pepř, bazalka, oregano, saturejka, libeček, kari, pažitka, petrželka.
|
Nápoje
|
Hlavním zdrojem tekutin by měla být voda, neslazený čaj.
Pro zpestření jídelníčku možno zařadit neslazené rostlinné nápoje, které neobsahují sacharidy (vyjma kokosového), ale je v jejich složení malé množství tuku a bílkovin, a proto je potřeba započítat do receptury (sójový neslazený nápoj, mandlový neslazený nápoj, mandlový neslazený nepražený nápoj, kokosový neslazený nápoj 0,4 g S/100 ml).
|
Potraviny nevhodné:
Potraviny s vysokým obsahem sacharidů a potraviny s neznámým složením:
obiloviny a výrobky z nich (mouka, těstoviny, vločky, kroupy, pečivo), rýže a výrobky z rýže, brambory a výrobky z brambor, luštěniny, škrob, točené salámy, měkké salámy, klobásky, paštiky, ochucené mléčné výrobky, cukr a jiná sladidla (mimo stévie, sukralózy a lípie), med, slazené nápoje, sušené ovoce, džemy, marmelády, ovocné kompoty, brambůrky, sladké a slané sušenky, piškoty, koláče, buchty, žvýkačky, bonbóny, čokolády, polotovary.
Tab. 2 Nevhodné potraviny a jejich možné náhrady v jídelníčku ketogenní diety
Chléb
|
Bílkovinný chléb s velmi nízkým obsahem sacharidů, domácí „chléb“ z ořechové mouky, obložit listy salátu, raw krekry ze semínek.
|
Chipsy
|
Kapustové chipsy (promíchané s olivovým olejem, solí, popř. i parmezánem a pečené v troubě 25 minut při 120 °C)
|
Těstoviny
|
Těstoviny vyrobené z houby konjak (shirataki) nebo z mořských řas.
Těstoviny z vaječných bílků.
|
Rýže
|
Květák - strouhaný, poté dušený a dochucený pepřem a solí.
Rýže vyrobená z houby konjak.
|
Mléko
|
Neslazené sójové, mandlové, kokosové mléko.
|
Bramborová kaše
|
Dušený květák rozmixovaný s máslem a smetanou.
|
Pribiňáček
|
Tvaroh s máslem a vanilkovým extraktem.
|